mikrofon

Kuru Kayısı Hoşafı Tarifi, Nasıl Yapılır?🥤🍹

En güzel kayısı hoşafı nasıl yapılır? Sindirimi kolaylaştıran sağlıklı bir yaz içeceği olan ferah içimli bir hoşafı herkes yapabilir. Hoşaf ve komposto arasındaki fark nedir? Lügate bakılırsa "hoşaf" kuru meyveden "komposto" taze meyveden yapılır. Lakin günlük kullanımda "Kuru kayısı kompostosunun yapılışı nasıldır, taze meyve hoşafı nasıl yapılır?" gibi oksimoron ("orijinal kopya", "gerçek yalanlar", "tarafsız taraftar" gibi birbiriyle çelişen veya tamamen zıt iki mefhumun bir arada kullanılması) ifadelere ve "Kuru hoşaf tarifi" gibi fazla kelimeli sözlere rastlanır. Bu durumda ya hoşaf ve komposto gibi kelimelerin manasının tam bilinmediği ya umursanmadığı ya lügatlerin yanlış tanımlama yaptığı veya mana kayması yaşandığı gibi bir hükme varılabilir. Her neyse! Memleketimizde hoşaf tarifi denince ekseriyetle akla gelen iki hoşaf vardır: Kayısı hoşafı tarifi, üzüm hoşafı tarifi... Ramazan hoşaf tarifi | üzüm bir başka yazıya kalsın... "Lezzetli ev yapımı hoşaf nasıl yapılır? Kuru Hoşaf Tarifi Nasıldır? Kayısı hosafi kaç dakika kaynatılır? Yaprak kayısı hoşafı, kurumuş kayısı hoşafı nasıl yapılır? Gün kurusu kayısı kompostosu nasıl yapılır?" diyenlere işte yemeklerin lezzetlerini tamamlayan nefis bir kayısı hoşafı tarifi...

KAYISI HOŞAFI

Kayısı Hoşaf Tarifi Malzemeleri - Siyah Kayısı Hoşafı Nasıl Yapılır? - Gün Kurusu Kayısı Kompostosu İçindekiler

Bir büyük kâse yaprak veya gün kurusu kayısı

Bir buçuk - iki litre su

Bir su bardağı toz şeker (Damak tadına göre değiştirilebilir.)

İstenirse iki adet karanfil

İstenirse bir çubuk tarçın

KAYISI HOŞAFI

Kayısı Hoşaf Yapımı Tarifi - Kuru Kayısı Kompostosu Tarifi, Nasıl Yapılır? - Kuru Kayısı Nasıl Pişirilir? - Gün Kurusu Kayısı Hoşafı Nasıl Yapılır Nefis? Kuru meyve hoşafı nasıl yapılır?

  1. Önce kayısılar yıkanarak yarım saat kadar yumuşamaları için su içinde bekletilir.
  2. Tekrar yıkanarak süzdürülür.
  3. Hoşaf nasıl kaynatılır? Kuru kayısı hoşafı kaç dakikada pişer? Daha sonra tencereye bir buçuk - iki litre su ile birlikte yıkanan kayısılar konularak pişirilmeye bırakılır. Kaynayınca ocak kısılır.
  4. Kayısılar yumuşamaya başlayınca şekeri ilave edilip karıştırılır.
  5. Beş - on dakika daha kaynatılıp altı kapatılır.
  6. Kayısı Hoşafı soğutulup kase veya bardaklara konularak sade veya buzlu servis edilir. Üzerine file fındık veya badem serpilebilir.

Hoşaf Nedir Nasıl Yapılır? Hoşaf çeşitleri Nelerdir? Kuru Kayısı Komposto Tarifi, Evde Kayısı Hoşafı Nasıl Yapılır? ile Alakalı Diğer Hususlar ve "Kuru Kayısı Hoşafı Nasıl Yapılır? Kuru kayısı meyve suyu nasıl yapılır?" Püf Noktaları

  1. Diyet Hoşaf Tarifi, Şekersiz Kuru Kayısı Hoşafı Nasıl Yapılır? Şekersiz Hoşaf Tarifi, Kuru Kayısı ve Kuru Üzüm Hoşafı Nasıl Yapılır? Gün kurusu kayısıların kendi tadı yeterli gelecekse şeker ilave etmeden de yapılabilir. Bir yemek kaşığı şeker de kafi gelebilir. Pekmezli Kuru Kayısı Hoşafı: Bununla beraber rafine şekerin yaygınlaşması evvelinde olduğu gibi kayısı hoşafı sulandırılmış pekmez şerbeti ile de pekmezli hoşaf tarifi olarak hazırlanabilir. Karışık kayısı ve üzüm hoşafı nasıl yapılır? Kuru kayısı üzüm hoşafı tarifi: Bir diğer usul de kayısı miktarı kadar çekirdeksiz kuru üzüm veya kuş üzümü ilave ederek karışık hoşaf pişirmektir. Şeker seviyesi iyice azaltılıp pişme sonrası iki yemek kaşığı bal ve beş damla limon suyu eklenerek farklı bir aroma elde edilebilir. Şekersiz kayısı hoşafı faydaları nedir? Kuru kayısı kaynatıp içmek neye faydalıysa o faydalar elde edilirken rafine şekerin zararlarından korunmuş olunur. Kuru Üzüm Hoşaf Tarifi: İki su bardağı çekirdeksiz kuru üzüm önceden ılık suda on beş dakika bekletilir. Sonra tencereye alınıp altı su bardağı su eklenir. Kaynayınca altı yemek kaşığı toz şekeri de ilave edip sekiz dakika kaynatıp ocak kapatılır. Ilınınca buzdolabına konup soğuk olarak sunulur.
  2. Kuru Kayısı Hoşafı Neye İyi Gelir? Gün Kurusu Hoşafı Faydaları, Kayısı Bağırsakları Çalıştırır mı? Kayısı Hoşafı Kabız Yapar mı? Hoşaf Suyu Faydaları Kayısı hoşafı faydaları pek çoktur. Kuru kayısı suyunun faydaları kayısı meyvesinin faydaları çerçevesindedir. Kayısının ihtiva ettiği yüksek miktardaki vitaminler, flavonoidler ve potasyum sayesinde sağlık açısından önemli faydaları vardır. Kayısı ayrıca, obezite, diyabet ve kalp hastalığı riskinizi azaltmanın yanı sıra iltihaplanma ve iltihaplı hastalıklara karşı korunmaya yardımcı olan bir antioksidan olan iyi bir flavonoid kaynağıdır. Kayısı hoşafı ve kayısı komposto faydaları:
    1) Flavonoidler, iltihaplanma belirtilerini azaltırken kan damarlarınızı korumak ve güçlendirmek için çalışır. Sinir ve kas fonksiyonu için önemli bir mineral olan potasyum, besinlerin vücutta hareket etmesine yardımcı olmak için de çok önemlidir. Ayrıca, sağlıklı kan basıncını ve kalp sağlığını destekler. Kayısıdaki ana flavonoidler kateşin, kersetin ve klorojenik asitlerdir.
    2) Cilt Koruması: E vitamini ve C vitamini gibi antioksidanlar cildi iyileştirici özellikleriyle bilinir. Cilt hücrelerini ultraviyole (UV) radyasyondan korumaya, erken kırışıklık belirtilerini azaltmaya ve cilt elastikiyetini artırmaya yardımcı olabilirler. Beta-karoten, cildinizi güneş yanıklarından ve ek UV hasarından korumaya yardımcı olan başka bir antioksidandır. Kayısı yüksek su içeriğine sahip olduğu için cildinizi nemlendirmek için de iyi bir yoldur. Bir bardak kayısı, bir bardak suyun yaklaşık 2/3'ünü sunar.
    3) Sağlıklı Görme: A vitamini, beta-karoten ve diğer karotenoidler açısından zengin olan kayısı, göz sağlığını geliştirmek için mükemmeldir. Lutein, retina ve lens sağlığını desteklemeye yardımcı olurken, karotenoidler ve E vitamini genel görüşü destekler. Kayısı besinleri ayrıca maküler dejenerasyon ve katarakt riskini azaltmaya yardımcı olur.
    4) Daha İyi Sindirim: Kayısı hoşafı bağırsaklara iyi gelir mi? Kayısı hoşafı kabızlığa iyi gelirmi? Kayısı, sindirim sisteminize yardımcı olmak için bol miktarda iyi diyet lifi sunar. Toplam lif içeriği, yaklaşık olarak yarısı çözünür lif ve yarısı çözünmez liftir. Çözünür lif, sindirim sisteminizin yeterince su tutmasına yardımcı olur ve iyi bakterilerin gelişmesini teşvik eder. Çözünmeyen lif, sağlıklı bağırsak bakteri seviyeleri için de iyidir. Kayısı suyunun faydaları da benzer şekildedir: EVDE KAYISI SUYU YAPIMI🍹🥤
    5) Kayısı Besin Değeri: Bir bütün, taze kayısı şunları ihtiva eder: Kalori : 17, Protein: 1 gramdan az, Yağ: 0 gram, Karbonhidratlar : 4 gram, Lifler: 1 gram, şeker: 3 gram, Kolesterol: 0 miligram, Sodyum: 0 miligram: Kayısı yağ oranı düşük, ancak A vitamini ve beta-karoten açısından zengindir. Bu besinler, hücrelerinizi hasara karşı korumak için antioksidan görevi görür. Taze kayısı, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli vitamin ve mineraller içerir: A vitamini, C vitamini, Pantotenik Asit (B5), E vitamini, Beta karoten, Potasyum, lutein, zeaksantin, likopen, Çinko, Bakır, demir, Fosfor, Manganez ve Magnezyum. https://www.webmd.com/diet/health-benefits-apricots Kayısı hoşafı kan yapar mı? Potasyum, kan gelişimi ve büyümede önemli bir rol oynar. Bir miktar demir ihtivası kan yapıcı olabileceğini düşündürse de bu hususta ilmi araştırmalara ulaşamadık. Bilenler yorumlarda paylaşabilir.
  3. Kayısı Hoşafının Zararları Kuru kayısının zararları nelerdir? Kükürtdioksit Etkisi: Kuru kayısı denilince akla ilk gelen sarı kuru kayısıdır. Bu şık görünümü kurutma sırasında kullanılan kükürtdioksit gazı ile elde eder. Kükürtdioksit, kayısının kurutulmasında suyun daha hızlı buharlaşıp besin değerlerini kaybetmeden kuruması için kullanılır ve bu sırada meyve bir miktar gazı absorbe eder. Türk Gıda Kodeksi yönetmeliğine göre kuru kayısıda kabul edilebilir kükürt miktarı maksimum 2000 mg/kg olarak belirlenmiştir. Denetimsiz veya yanlış usullerle ima edilmiş kuru kayısılar baş dönmesine ve baş ağrısına yol açabilir. Bunun yanında fazla miktarda kükürt tüketiminin uyuşukluğa ve alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebilir. Bu sebeple yalnızca güvenilir üreticilerden denetim kriterlerine uygun şekilde imal edilmiş sarı kuru kayısılar veya güneşte kurutulmuş kayısılar tercih edilebilir. Yaş kayısının zararları var mıdır? Aşırı tüketimi de ishal gibi sorunlar yaşanmasına sebep olabilir.
  4. Karışık Hoşaf Nasıl Yapılır? Hoşaf Tarifi Karışık Kayısı Hoşafı Kuru üzüm dışında kuru erik, kuru elma gibi farklı meyvelerle değişik lezzetler elde edilebilir. Karışık hoşaf tarifinde iki veya daha fazla kuru meyve kullanılır. Üzüm kayısı hoşafı faydaları kayısı faydalarına üzüm faydalarını ilave eder.
  5. Kayısı Yıkama Açıkta kurutuldukları için olabilecek toz toprağı gidermek üzere kayısılar evveliyatla yıkanmalıdırlar. Hatta bu yıkama sıcak suda yapılıp süzülür. Sonrasında isteğe göre iki eşit parçaya bölünür veya bütün olarak pişirilir.
  6. Kayısı Hoşafı Pişme süresi Kayısı suda az beklerse ve cinsi sertse yirmi dakika bile yetmeyebilir.
  7. Karanfil Fazla kaynaması halinde kayısı hoşafını acılaştırma ihtimali vardır. Bu sebeple tarçın ve karanfil istenirse kaynama sonrası ilave edilip beş - on dakika sonra çıkarılabilir.
  8. Kayısı Hoşafı Kalorisi Kayısı hoşafının 100 gramı 61 kcal civarındadır. Bu durumda 250 ml'lik bir bardağının kalorisi 250 kcal civarındadır.
  9. Taze Kayısı ile Hoşaf Yapılır mı? Yaş Kayısı Hoşafı, Taze Kayısı Hoşafı Nasıl Yapılır? Kışlık Kayısı Komposto Nasıl Yapılır? Kavanozda Kayısı Kompostosu Nasıl Yapılır? Kayısı Kompostosu Süt Yapar mı? Kayısı Kompostosu Gaz Yaparmi? Kayısı Kompostosu Kalori, Taze Kayısı Kompostosu Tarifi Nasıl Yapılır? Kayısı Komposto Nasıl Yapılır Nasıl Saklanır? Şekersiz Kayısı Kompostosu KAYISI KOMPOSTOSU TARİFİ🥤🍹 sayfasında "kayısı kompostosu hazırlama, taze kayısı kompostosu konservesi, kışlık taze kayısı kompostosu nasıl yapılır?" hususları açıklanmaktadır. "Dondurulmuş kayısı ile ne yapılır?" denince akla ilk gelen de kayısı kompostosudur. İlk duyulduğunda cazip gelmeyen "Bulaşık makinesinde kayısı komposto yapımı" dilimlenmiş kayısıların, şekerin ve suyun ilave edildiği, ağzı yeni kapaklarla sıkıca kapatılmış kavanozların makinenin en sıcak ayarında iki saatlik programda pişirilmesidir.
  10. Kuru Kayısı Kompostosu Faydaları - Kuru Kayısı Hoşafı Faydaları- Taze Kayısı Hoşafı Faydaları, Kabızlığa ne iyi gelir? Hazma yardımcı olan kayısının faydaları hususunda teferruatlı tafsilat:TAZE KAYISI REÇELİ TARİFİ, NASIL YAPILIR? Kabızlık için Kayısı Hoşafı Tarifi olarak yukarıdaki tarif yeterlidir.
  11. Kuru Kayısı Komposto Yapımı Sonrası Hoşaf dolapta kaç gün kalır? Kayısı hoşafı cam şişelere konularak en fazla iki hafta kadar buzdolabında muhafaza edilebilir. Şekersiz yapılırsa daha kısa sürede tüketilmelidir.
  12. Kayısı Hoşafı Neyin Yanında Sunulur? İZMİR PİLAVI🍚, NOHUTLU PİLAV🍚, SADE BULGUR PİLAVI🍚, FIRINDA YOĞURT SOSLU MAKARNA🍝, SARIYER BÖREĞİ (İstanbul), PEYNİRLİ🧀 SU BÖREĞİ, ISPANAKLI KIYMALI SU BÖREĞİ ve daha pek çok yemeğin yanına yakışacaktır.
  13. Zerdali Hoşafı: Evde Hoşaf Nasıl Yapılır? "Kuru kayisi hosafi nasil yapilir?" derken bu hoşaf kayısının yabani bir türü olan zerdali meyvesiyle de yapılabilir. Kuru meyve tozunun gitmesi için yıkanır, zedelenmiş kısımları ayıklanıp varsa önce çekirdekleri çıkarılır. Meyve taneleri dağılmadan suda kısık ateşte pişirilir. Yumuşayınca şekeri ilave edilerek biraz daha kaynatılır. Ateşten alınan zerdali hoşafı soğutulup sunulur. Zerdali kompostosu nasıl yapılır? KAYISI KOMPOSTOSU TARİFİ🥤🍹
  14. Kuru kayısı nasıl pişirilir? Kayısı Kavurması Tarifi Kayısı kavurması Malatya mutfağının kış tatlılarından olup eskiden üzerine pekmez dökülerek yenilen pişmiş kayısılardır. Bir kilo kayısı bir kapta üzerini geçecek kadar su ilavesiyle ıslatılır. Süzülüp bir tencereye alınır. Üzerine bir su bardağı su eklenip kaynatılır. Pişmeye yakın bir su bardağı şekeri dökülüp ocak kapatılır. Bir tavada iki yemek kaşığı tereyağı eritilir. Tere yağı tortusu tavada kalacak biçimde pişmiş kayısıların üzerine gezdirilip harmanlanır. Sıcak veya soğuk ceviz veya badem serpilerek sunulur.
  15. Kayısı ve Üzüm Hoşafı Nasıl Yapılır? Üzümlü Kayısılı Hoşaf Tarifi "Kayısı Üzüm Komposto Yapımı" Burada "komposto" ifadesi ile "hoşaf"ın hedeflendiği düşünülerek: Birer su bardağı kuru üzüm ve kuru kayısı yıkanır. Kayısılar ortadan ayrılıp dörde bölünür. Yıkanan kuru meyveler süzülür ve üzerine yedi su bardağı su ilave edilir. Kayısıların yumuşayıp üzümlerin şişmesi için takriben yirmi dakika kaynatılır. Aroma gayesiyle içine iki adet karanfil veya bir tane çubuk tarçın atılabilir. Bir su bardağı toz şeker eklenip on dakika daha kaynatılıp soğumaya alınır. Buzdolabına kaldırılır.
  16. Baştaki izaha muhalif beyanlar makalenin arama neticelerinde çıkabilmesi gayesiyledir.
  17. Kaysı Hosafı Tarifi Konuşma dilinde bir çok yörede "kayısı" denilirken çok defa aradaki "ı" harfi söylenmez.
  18. Kuru Elma Hoşafı Tarifi, Elma Kurusundan Meyve Suyu, Kuru Elmadan Hoşaf Nasıl Yapılır? Karışık Komposto "Kuru elma ile neler yapılır?" deyince akla ilk gelenlerden biri hoşaftır. İki kâse kabuksuz kuru elma sıcak suyun içinde yarım saat bekletilir. Elma kuruları bekletilen su dökülür. Sonrasında bir adet çubuk tarçın ve iki litre sıcak suda elmalar yumuşayana dek pişirilir. Elmalarımız yumuşamaya başlayınca içine bir buçuk su bardağı şeker eklenerek biraz daha pişmeye bırakılıp ocak kapatılır. Hoşafımız soğuyunca servis yapabilirsiniz. Kuru elma hoşafı faydaları da elmanın faydaları gibi olabilir.
  19. Karışık kayısı hoşafı nasıl yapılır? Elma ve kayısı hoşafı nasıl yapılır? Bir su bardağı kuru kayısı yumuşaması için ılık suya konulur. Diğer yerde tencereye iki litre su dökülür. Kaynayınca kabukları soyulup küp doğranan dört elma ilave edilir. Elmalar yumuşayınca, suda bekleyen kayısılar ve bir su bardağı şeker de atılır. Yarım saat beraber pişirilir. Kayısının taze, elmanın kuru olduğu bir durum da mümkündür. Kuru elma kayısı hoşafı da soğuyunca sunulur. Böylece "Kuru meyve kompostosu nasıl yapılır?" oksimoron bilmecesi çözülmüş olur: Yarısı taze yarısı kuru meyveden hazırlanan hoşaf/komposto olabilir.
  20. Taze kayısı ve üzüm hoşafı nasıl yapılır? Bir su bardağı kayısı sudan geçirilip bıçakla ikiye kesilir. Bir çay bardağı kuru üzüm de sudan geçirilip süzülür. Altı su bardağı su ve bir su bardağı toz şeker tencereye alıp karıştırarak kaynatılır. Şeker eriyip su kaynayınca kayısı ve üzümleri tencereye ilave edilip on dakika kadar kayısılar yumuşayıp üzümler şişinceye dek kısık ateşte kaynatılır. İstenirse biraz limon tuzu atılır. Hoşaf ocaktan alıp oda sıcaklığına gelinceye dek bekletilir. Buzdolabında soğutulup sunulur.
  21. Tarçınlı Elma Kompostosu Nasıl Yapılır? Elma Kompostosuna ne konur? Taze elma ile komposto nasıl yapılır? Altı adet orta boy kırmızı elmanın kabuğu soyulup çekirdekleri çıkarılır. Küp doğranarak tencereye alınır. Üzerine elmaları iki parmak geçecek kadar soğuk su eklenir. Bir adet çubuk tarçın ve iki yemek kaşığı kuru üzümü de ilave ederek elmalar yumuşayana dek pişirilir. Elmalar pişince bir buçuk su bardağı toz şekerle bir adet limonun suyu eklenir. Beş- on dakika daha kaynatılıp tencere ocaktan indirilir. Soğuyunca sunulur. Elma Kompostosu Kışlık konserve olacaksa pişen kompostoyu bekletmeden steril hale getirilmiş kavanozlara doldurulur. Sıcak suda bekletilip kurulanmış kapaklar kapatılır. Sofra bezine koyup üzeri örtülerek kavanozlar soğuyana dek bekletilir. Kapakları kontrol edilip dolaba kaldırılır. Karışık Elma Kompostosu: İstenirse elma yanında sert cinslerinden küp doğranmış armut, şeftali, erik, kayısı gibi meyveler ile birkaç taşım kaynatarak dahil edilebilirler.
  22. Kuru Elma Hoşafı Nasıl Yapılır? Kuru Elma Hoşaf Tarifi, Adıyaman Usulü Elma Hoşaf Nasıl Yapılır? Elma Kurusu Hoşafı Nasıl Yapılır? Birer su bardağı kuru elma ile kuru üzüm güzelce yıkanır, akşamdan suya konularak bir gece bekletilir. Elma hoşafı ne kadar kaynatılır? Sonra tencereye alınır, bir litre su ile beraber 35- 40 dakika kadar kaynatılır. Bir su bardağı toz şeker ve bir çay kaşığı tarçın eklenip bir süre daha kaynatılarak ateşten alınır. Soğutularak sunulur. Elmalı hoşaf tarifinde toz yerine bir adet çubuk tarçın ve karanfil de kullanılabilir.
  23. Erik Hoşaf Tarifi Erik 300 gr kuru siyah erik yıkanır. Sonra erikleri ve altı su bardağı su tencereye konup orta hararete ayarlanır. On dakika kaynayınca bir su bardağı toz şeker eklenir. Ocağın altı kısılıp yirmi dakika daha pişirilir. Bir parça limon tuzu ilave edilip karıştırılır. Ocak kapatılır. Soğuyunca sunulabilir. Kuru Kayısı Erik Hoşafı bazen ayrı ayrı yapılmış kayısı ve erik hoşaflarının istenen tat dengesine varana kadar karıştırılması olarak düşünülür. "Erik hoşafı tarifi" derken taze erik kast ediliyorsa: Bir kilo taze kırmızı erik yıkanıp tencereye konur. Üzerine bir litre su dökülür. Ocağa alınıp kaynayınca bir buçuk su bardağı şeker eklenir. Yirmi dakika kadar pişirilir.Soğumaya bırakılır. Soğuyunca buzdolabında muhafaza edilir. Elma Hoşafı Faydaları Besleyicidir. Kilo vermeyi destekleyebilir. Kalbinize iyi gelebilir. Daha düşük diyabet riski ile bağlantılıdır. Bağırsak sağlığını geliştirebilir. Kanseri önlemeye, astımla savaşmaya, beyni korumaya yardımcı olabilir.
  24. Kızılcık Hoşaf Tarifi Kızılcık Kompostosu Tarifi Nasıl Yapılır?🍹🥤(Kiren) Kuru kızılcık suyu nasıl yapılır? Kızılcık ayıklanıp yıkanır. Orta ateşte 15 dakika suyla pişirin. Sonra şekeri eklenip yirmi dakika daha çok kısık ateşte pişirilir. Süzgüden geçirilir. Tahta kaşıkla çekirdekleri üste, püresi ve suyu da alttaki kaba geçer.
  25. Ayva Hoşafı Nasıl Yapılır? Ayva Hoşaf Tarifi “Hoşaf ve komposto arasındaki fark nedir?” hususu ilk paragrafta izah edilmişti. Lakin, bilhassa “kuru ayva hoşafı tarifi” denmiyorsa ekseriyetle ayva hoşafı deyince süt artırması beklenen az şekerli lohusa için ayva kompostosu kast edilir. Ayva kompostosu nasıl yapılıyor? Dört adet ayva soyulup küp doğranır ve kararmamaları için limonlu suda bekletilir. Tencereye doğranmış ayvalar, bir su bardağı toz şeker, 8 -10 adet ayva çekirdeği, iki adet karanfil, bir adet çubuk tarçın ve 7 su bardağı su eklenerek kaynamaya bırakılır. Ayva hoşafı ne kadar kaynatılır? Kaynadıktan sonra altı kısılarak ayvalar yumuşayıncaya dek takriben 40 dakika pişirilir. Renkli kışlık ayva kompostosu nasıl yapılır? Ayva kompostosu nasıl kırmızı olur? Ayva çekirdekleri piştikçe kırmızı rengini verecek ve kıvam almasını sağlayacaktır. Damak zevkine göre şekeri ayarlama için azar azar ilave edilip tadına bakılabilir. Pekmezli ayva kompostosu şeker yerine rafine şeker olmadan yapılan pekmez kullanılarak yapılan kompostodur. Ayva kompostosu yaparken kabukları soyulur mu? Soyulmayabilir. Aslında ayva kabuklu ve çekirdekli kaynatılırsa öksürük ve boğaz ağrısına karşı faydalıdır. Ayva çekirdeği maskesi: ayva çekirdeğini üzerini geçecek kadar suda bekletip ara ara karıştırılınca bir günde jöle kıvamı alır. Yüze sürülünce kırışıklıklar azalır ve yüz parlar. Ayva kaynatıp içmek neye iyi gelir? Özellikle öksürüğü kesmekte, oldukça işe yarayan bu çay, soğuk kış aylarında en büyük desteğiniz olacaktır. Ayrıca sadece ayva yaprağı kaynatılıp içilirse ishali keser. Harareti ve ishali keser. Hazımsızlığı giderir, mideyi ve bağırsağı kuvvetlendirir, ince bağırsak iltihabını giderir. Ayva kompostosu nelere iyi gelir? Ayva besin açısından zengin olup güçlü antioksidanlar ihtiva eder. Gebeliğin neden olduğu mide bulantısını yönetmeye yardımcı olabilir. Sindirim sorunlarını giderebilir. Mide ülserlerini tedavi edebilir. Asit reflü semptomlarını azaltabilir. Bazı alerjik reaksiyonlara karşı koruma sağlayabilir. Bağışıklık fonksiyonunu destekleyebilir. Kaynak
  26. Hoşaf Hoşaf, Türk mutfağında, kurutulmuş meyvelerin şekerli su ile kaynatılması ile hazırlanan bir tatlı. Adı Farsça "tatlı su" anlamındaki hoş ab (خوشآب)'dan gelmektedir. Hoşaf özellikle ramazan ayında, ve yaş meyve ile hazırlanan benzeri komposto, kompot gibi soğuk tüketilir. Basılı ilk yemek kitabı Melceü’t-Tabbâhîn'de çeşitli hoşaf tarifleri vardır. Bunlar: Taze Vişne Hoşafı, Kayısı ve Erik Hoşafı, Misket Elması ve Akça Armudu Hoşafı, Ali Fakih Eriği Hoşafı, Böğürtlen Hoşafı, Bardaşa Eriği Hoşafı, Razakı Üzümü Hoşafı, Armut Kurusu Hoşafı, Portakal Hoşafı, Nar Hoşafı, Taflan Yemişi Hoşafı, Şam Fıstığı Hoşafı, İncir Hoşafı, Çekirdeksiz Üzüm Hoşafı:
  27. Melceü't-Tabbâhin: [S. 116 ] ON BİRİNCİ FASIL Hoşafların envaını beyan eder. 1- Taze Vişne Hoşafı: Tarîk-i tabhı: Bir kıyye miktar vişnenin irilerini seçip ayırdıkta ufaklarını ezip astardan geçirip hasıl olan usareyi yarım kıyye şeker ile kaynatıp hazır edeler. Büyücek vişneleri dahi bir miktar bayağı su ile kaynatıp ezilmeksizin çıkaralar. Badehu işbu matbuh şuruptan tatlıca şerbet yapıp pişmiş vişne tanelerini dahi üzerine vaz birle bir miktar çiçek suyu ve buz ilavesiyle tenâvül buyrula. Bu vech ile amel olunur ise vişneler üzerinde durup altına çökmez. Lakin âdisi budur ki vişneyi bolca suda kabuğu çatlayıncaya kaynatıp badehu üzerine tatlı olacak miktarı şeker ilave edip bir taşım dahi kaynadıkta indirile yahut şekeri nısf miktarı su ile kaynatıp içine vişne tanelerini koyup bir iki taşım dahi kaynadıkta indirip hıfz edeler tâ ki hîn-i iktizâda sulandırıp tenâvül buyrula. Evlerde yapılan bunlardır. Lakin mukaddem tahrir olunan musanna‘ ve latif olacağına süphe yoktur. Kızılcık dahi bu usuller üzre tabh olunur. 2- Kayısı ve Erik Hoşafı: Tarîk-i tabhı: Bir kıyye miktarı kayısı yahut eriğin büyüceklerini ayırıp ufaklarını bir miktar su ile hallolup çekirdekleri ayrılınca kaynatıp astardan süzeler. Badehu hasıl olan usareyi yarım kıyye yahut üç yüz dirhem şeker ile bir taşım kaynatıp yine süzdükte hıfz oluna. Badehu zikr olunan vişne gibi kayısı tanelerinin büyüceklerini bayağı suda kabuğu çatlayınca kaynatıp delikli kevgirde yahut kıl elekte gereği gibi suyu süzüldükte mukaddem hazırlanan şuruptan tatlıca şerbet yapıp işbu kayısı tanelerini üzerine vaz ve çiçek suyu ilavesiyle tenâvül buyrula. Bunun dahi taneleri üzerinde durup latîfü’t-ta‘âm ve’l-manzar olur. 3- Misket Elması ve Akça Armudu Hoşafı: Tarîk-i tabhı: Mikdâr-ı vâfî elma ve armudu saplarından temizleyip tathîrden sonra üzerine kaynar su haşlayıp yirmi dört saat terk olundukta çıkarıp bir miktar su ile dahi bir taşım kaynatıp yine ol kaynayan suda soğuyunca terk oluna. Badehu evvelki durduğu suya bayağı şeker şurubuyla tatlıca şerbet yapıp işbu taneleri üzerine vaz birle tenâvül buyrula. Yahut âdeta bir taşım kaynadıkta üzerine şekerini koyup yine bir-iki taşım kaynadıkta indirip soğudukta tenâvül buyrula. Bu dahi mümkündür. Latif olur. 4- Ali Fakih Eriği Hoşafı: Ekseriya Yenişehir Fener tarafından gelir. Tarîk-i tabhı: Mikdâr-ı vâfî mezkûr eriği bir-iki kere yıkadıktan sonra bolca su ile bir taşım kaynatıp soğuyunca terk oluna. Badehu suyunu süzüp yine böylece başka su ile kaynatılıp soğuyunca terk oluna. Yine süzüp üçüncüde vâfîce su ile pişince kaynadıkta indirip erikleri çıkarıp soğuk su içinde hıfz edeler. Badehu üçüncü içinde pişen suyu mikdâr-ı vâfî şeker ile kaynatıp hazır edeler. Hîn-i iktizâda işbu şuruptan şerbet yapıp üzerine erikleri vaz birle tenâvül buyrula. Kuş yumurtası kadar büyür. Latif olur. 5- Böğürtlen Hoşafı: Tarîki: Matlûbü’l-mikdâr böğürtlen cemedip nısfını toz şeker ile bütün bütün hallolunca ezip hadd-i i‘tidâl üzre sulandırıp astardan süzdükten sonra kâse ye ba‘de’l-vaz üzerine böğürtlenin nısf-ı dîğerini koyup çiçek suyu ilavesiyle tenâvül buyrula. Karadut dahi bu usul üzre yapılır ise nefis olur. 6- Bardaşa Eriği Hoşafı: Bu erik Cezîre-i Sakız’dan çömlekler ile gelir. Tarîki: Mezkûr eriği ba‘de’t-tathîr toprak tencere içine koyup üzerine kaynar su haşlayıp bir gece terk olunduktan sonra ol su ile bir defa kaynatıp ve süzüp yine ol suyu usûl-i sâbık üzre şeker ile şurup gibi kaynatıp hadd-i i‘tidâlde sulandırıp üzerine kaynar erikleri ba‘de’l-vaz tenâvül buyrula. Humûzeti hadd-i i’tidâlde ve nefis hoşaf olur. 7- Razakı Üzümü Hoşafı: Tarîk-i tabhı: Matlûbü’l-mikdâr üzümü çöplerinden ayırıp ba‘de’t-tathîr kapaklı tencere içine koyup kabarınca kaynadıktan sonra indirip soğudukta mezkûr üzümlerin kabuklarını usulüyle soyup çekirdeklerini hilâl ile çıkaralar. Badehu kaynayan suyu ile âdeta toz şekerini kestirip ol şurup ile tatlıca şerbet yapılıp üzerine üryan üzüm tanelerini bırakıp çiçek suyu ilavesiyle tenâvül buyrula. Lakin evlerde âdeta su ile kaynatıp kabardıkta bir miktar şeker ilave edip bir-iki taşım dahi kaynadıkta indirip ve soğutup tenâvül ederler. Bazıları bir avuç miktarını havan da döğüp bir astara çıkın edip beraber kaynatırlar. Bu usul üzre olur ise tatlı ilavesinden müstağni olur. 8- Armut Kurusu Hoşafı: Tarîk-i tertîbi: Matlûbü’l-mikdâr armut kurusu nu tathîrden sonra yıkanup birkaç pare kesip bir toprak kap içine ba‘de’l-vaz üzerine kaynar su döküp ol su ile bir gece terk oluna. Badehu suyunu süzüp işbu suyu vâfî şeker ile kıvamlıca kaynattıktan sonra hadd-i itidâlde sulandırıp üzerine armut parelerini koyup tenâvül buyrula. Pek nefis ve hafif hoşaftır. 9- Portakal Hoşafı: Tarîk-i tertîbi: Vâfi portakalı soyup dilimlerini dahi zarlarından ayırıp ikişer pare edip hazır edeler. Badehu diğer birkaç portakalı sıkıp usaresini bir miktar şeker ile bir taşım kaynatıp soğudukta itidal üzre sulandırıp işbu hazırlanan pareleri üzerine ba‘de’l-vaz çiçek suyu ilavesiyle tenâvül buyrula. Bazıları usare kaynar iken soyulmuş dilimleri içine atıp der-akap çıkarırlar. Bu dahi başka çeşni peyda eder. Âdisi portakalı sıktıktan sonra toz şekeri ilavesiyle şerbet edip üzerine zarlarından soyulmuş dilimleri korlar. Bu dahi latif olur. 10-Nar Hoşafı: Tarîk-i tertîbi: Matlûbü’l-mikdâr narları ayıklayıp içinden büyük tane narları seçip ufaklarını ezip astardan süzdükten sonra bir ol kadar şeker ve yine ol miktar bayağı su ile bir taşım kaynatıp soğudukta âdeta sulandırıp üzerine seçilen nar tanelerini koyup tenâvül buyrula yahut portakal hoşafında zikr olunduğu üzre sıkılan suyu şeker ile âdeta şerbet edip üzerine nar taneleri konur. Bu dahi tekellüfsüz ve latif olur. 11- Taflan Yemişi Hoşafı: Türki’de Gürcü Kirazı derler taflan ağacı- nın meyvesidir. Tarîk-i tertîbi: Taflan yemişinin ağacında olmuş ve kararmışlarından tedarik edip bir çarşaf üzerine serip üç gün güneşte durduktan sonra küllü su ile bir gece terk edip ertesi günü çıkarıp birkaç kere mâ-i sâfî ile yıkayalar. Badehu suluca kesilmiş şeker ile reçel kıvamına gelince işbu taneleri kaynatıp hıfz edeler. Hîn-i iktizâda sulandırıp tenâvül buyrula. Lakin şeker ile kaynadığında taneler bozulup dibine çöker ise de taamı latif ve güzel hoşaf olur. 12- Şam Fıstığı Hoşafı: San‘at-i tertîbi: Matlup fıstık lardan usulüyle iç zarlarından ayıklayıp bütünce ayırıp hurdelenmişlerini taş havanda gülâb yahut bir miktar su ile gereği gibi dakk ve hallettikten sonra seyrecik astardan süzüp işbu luâbı mikdâr-ı kifâye şeker veya şurup ve su ile şerbet edip mukaddem hazırlanan fıstık tanelerini üzerine ba‘de’l-vaz tenâvül buyrula. Çam fıstığı ve badem dahi bunun aynıdır. Bazıları taze cevizin dahi iç kışrını izale edip böylece tertip edip istimal ederler. Latif olur. 13-İncir Hoşafı: Tarîk-i tertîbi: Matlûbü’l-mikdâr kuru inciri ba‘de’ttathîr saplarını kesip doğramaksızın üç-beş yerinden hilâl ile delip tacili murat olunur ise sıcak su veyahut bayağı soğuk su ile bir-iki gün terk olunduktan sonra tenâvül buyrula. Tatlı izafesinden müstağnidir. Bazı kere su ilavesine dahi muhtaç olur. Yahut incirleri ba‘de’t-tathîr ufarak kesip ber-minvâl-i muharrer ıslattıktan sonra suyunu astardan süzüp ıslatılan taneleri ba‘de’l-vaz tenâvül buyrula. 14-Çekirdeksiz Üzüm Hoşafı: San‘at-i tabhı: Matlûbü’l-mikdâr üzümün çöplerini ayıklayıp ba‘de’t-tathîr bir miktar su ile kabarınca kaynatıp indirdikte suyunu süzüp işbu suyu mikdâr-ı vâfî şeker ile bir taşım kaynatıp soğudukta itidal üzre sulandırıp kaynayan üzüm tanelerini üzerine ba‘de’lvaz tenâvül buyrula. Kuş üzümü vesair kuru üzümler ve buruk ve kuru vişne dahi böyledir.
  28. Diyarbakır İncaz Hoşafı Diyarbakır İncaz Hoşafı 11.10.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır. Diyarbakır İncaz Hoşafı; Diyarbakır mutfak kültüründe önemli bir yere sahiptir. Kurutulmuş ve / veya taze eriklerin; su ve beyaz toz şeker ile birlikte kaynatılmasıyla hazırlanan Diyarbakır iline has bir hoşaf çeşididir. Hoşafın hazırlanmasında kullanılan erik bölgede incaz olarak adlandırılır ve bu sebeple bu ürün halk arasında alışıla gelen adıyla ‘‘Diyarbakır İncaz Hoşafı’’ olarak bilinir. Üretim Metodu: Bileşen Listesi ve Kullanılan Ortalama Miktarları (6 kişilik):  0,5 kg kurutulmuş ve / veya taze erik,  1 litre su,  1 kg beyaz toz şeker. Diyarbakır İncaz Hoşafı; üretiminde kullanılan bileşen listesinde yer alan erikler tercihen belirtilen coğrafi sınırdan temin edilir. Özellikle kırmızı ve yeşil renkte olan erikler bu hoşafın hazırlanmasında tercih edilir. Hazırlanması: Diyarbakır İncaz Hoşafı hazırlanmasında; öncelikle erikler özenle ayıklanır ve yıkanır. Yıkandıktan sonra tencereye alınır ve ortalama 1 litre su ilave edilerek kaynatılır. Eriklerin yumuşamasına bağlı olarak ortalama 15 dakika kaynatıldıktan sonra bu karışıma beyaz toz şeker ilave edilir. Yaklaşık 5 dakika daha kaynatıldıktan sonra hazır hale gelen hoşaf ocaktan alınıp dinlendirmeye bırakılır. Diyarbakır İncaz Hoşafının; tercihen soğuk olarak tüketilmesi, isteğe bağlı karanfil ve / veya tarçın ile süslenerek servis edilmesi tavsiye edilir
  29. Konya Kayısı Hoşafı / Konya Zerdali Hoşafı Konya Zerdali Hoşafı 06.08.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır. Konya Kayısı Hoşafı / Konya Zerdali Hoşafı; su, beyaz toz şeker, zerdali ve / veya kayısı kurusu, sarı üzüm kurusu ve kuş üzümü kurusu ile üzüm pekmezinin üretim metoduna uygun olarak karıştırılarak kaynatılmasıyla hazırlanan bir hoşaftır. Üretim Metodu: Konya Kayısı Hoşafı / Konya Zerdali Hoşafı (4 Kişilik Menü İçin) Bileşen Listesi Aşağıda verilen miktarlar ortalama olarak verilmiştir: 250 g zerdali ve/veya kayısı kurusu, 600 ml su, 50 g kuş üzümü kurusu, 50 g sarı üzüm kurusu, 320 g üzüm pekmezi, 200 g beyaz toz şeker. Konya Kayısı Hoşafı / Konya Zerdali Hoşafı Hazırlanması: Öncelikle zerdali ve/veya kayısılar özenle ayıklanır ve yıkanır. Yıkandıktan sonra tencereye alınır ve yeterince su ilave edilerek kaynatılır. Kaynama başlayınca; üzüm pekmezi, kuş üzümü ve sarı üzüm kurusu ilave edilir. Ortalama 10 dakika kaynadıktan sonra bu karışıma beyaz toz şeker ilave edilir. Yaklaşık 5 dakika daha kaynatıldıktan sonra ocaktan alınıp dinlendirmeye bırakılır. Konya Kayısı Hoşafı / Konya Zerdali Hoşafının; tercihen soğuk olarak, karanfil ve / veya tarçın ile süslenerek servis edilmesi tavsiye edilir. 
GÜN KURUSU KAYISI DOLMASI TATLISI (Malatya), 🍪2 ŞEKİLLİ KAYISILI KURABİYE, KAYISI MARMELATI, EVDE KAYISI SUYU🍹 YAPIMI🥤, KAYISILI PİLAV🍚 TARİFİ de ilginizi çekebilir.
YukarıYukarı